Tijdens of na een walking trakteren onze leden vaak op eigen gebakken lekkers. We willen jullie de recepten van al deze lekkernijen niet ontzeggen, daarom deze pagina.

PETRA's "CRÊPES DE COURGETTES SOUFFLEES"
crepes-de-courgettes-soufflees

ingrediënten :

2 kleine courgettes

1 ui

1 teentje look

3 eieren

3 eetlepels bloem

4 takjes peterselie

150g gruyère- of comté-kaas

olijfolie

peper en zout

Bereiding

  • Rasp de courgettes met een groenterasp en giet dit in een grote slakom
  • Rasp ook de kaas.
    Pel de ui en de look en snipper deze fijn.
    Hak eveneens de bladjes van de peterselie fijn.
    Voeg dit alles toe aan de geraspte courgettes en voeg peper en zout toe.
  • Klop een volledig ei los en voeg dit toe aan de bereiding
    Strooi de bloem er overheen en meng grondig
  • Scheidt het wit en het eigeel van de overige eieren en voeg de eigelen toe aan het mengsel.
    Klop het eiwit op tot een stevig schuim.
  • Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig onder het mengsel.
  • Verwarm wat olijfolie in een pan tot deze goed heet is.
    Giet een pollepel van het deegmengsel in de pan zodat dit een pannenkoek vormt en laat 5 min. bakken.
    Naargelang de grootte van de pan kan men één of meerdere pannenkoeken tegelijk bakken.
  • Draai de pannenkoek om met een spatel en laat nogmaals 5 min. bakken aan de andere zijde.

Smakelijk !

GERDA's NOTENTAART
Notentaart

ingrediënten :

Deeg
250 gr bloem
100 gr boter
1 zakje vanillesuiker

Vulling
300 gr walnoten
200 gr suiker
3 eieren

Afwerking
100 gr gezouten boter
200 gr witte suiker
250 gr slagroom

Deeg:  smelt de boter en meng deze met de bloem en de vanillesuiker. Rol het deeg uit in een vorm van +/-30cm diameter.

Vulling:  hak de noten fijn in een blender. Klop de eieren los. Meng de noten en de eieren met de suiker. Giet het mengsel in een bakvorm en zet in een voorverwarmde oven van 180°. Laat een half uur bakken.

Afwerking:  laat de gezouten boter smelten en voeg de suiker toe. Laat dit licht bruin worden. Meng er de slagroom onder en verdeel dit mengsel over de taart.

Smakelijk !

MONIQUE's APPELCAKE
applecake

ingrediënten :

 

200 gr vetstof
200 gr suiker
2 zakjes vanillesuiker
4 eieren
beetje citroensap
300 gr zelfrijzende bloem
4 appelen (ik gebruik jonagold of boscop)

Roer de vetstof of smelt op een zacht vuurtje – voeg suiker en vanillesuiker toe. Klop goed, voeg dan 1 voor 1 de eieren toe.

Klop heel lang tot je echt een roomkleurige lichte massa krijgt (ik laat kloppen de hele tijd tot mijn appelen geschild zijn en in blokjes gesneden). Roer er het citroensap onder en heel voorzichtig de gezeefde bloem. Meng er dan de appelen door.

 

Giet alles in een beboterde en met bloem bestrooide vorm en bak gedurende een uur op 175 °

 

Smakelijk

HELENE's SPECULAAS MET AMANDELEN
Speculaasbrokken

ingredienten voor +/-60 koekjes:

  • bloem: 500 gr
  • bakpoeder: 5 gr
  • kandijsuiker: 275 gr
  • koude boter in blokjes: 250 gr
  • eieren: 2
  • gemalen amandelen: 75 gr
  • amandel schilfers voor afwerking: 100 gr
  • speculaaskruiden: 5 gr
  • kaneelpoeder: 5 gr
  • snuifje zout
BEREIDING
  1. Alle ingrediënten, behalve de amandelschilfers, kneden met de kneedmachine tot het deeg loskomt van de kneedkom.
  2. Deeg tot worsten rollen en in plastiekfolie wikkelen. Gedurende een nacht laten rusten in de koelkast
  3. Voor het bakken: het deeg in bolletjes, ter grootte van een walnoot, rollen.
  4. De bolletjes met de deegrol uitrollen over de amandelschilfers + wat bloem.
  5. Bakken op een bakplaat in voorverwarmde oven van 175°C gedurende 5 tot 7 minuten.
ANNIE's CARROT CAKE
carrot-cake-worteltjestaart-

ingredienten:

 

Voor 8 tot 10 personen
– 286 g roomboter op kamertemperatuur
– 285 g lichtbruine basterdsuiker
– 5 grote eieren, liefst bio, gesplitst
– 1 sinaasappel, schil en rasp
– 170 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
– 1 tl bakpoeder
– 115 g gepelde walnoten, gehakt plus extra voor garneren
– 1 tl kaneel

– snufje gemalen kruidnagel
– snufje nootmuskaat
– halve tl gemberpoeder
– 285 g wortel, geschild en grof geraspt
– zeezout
– handje gehakte walnoten

Voor het glazuur van limoen en mascarpone
– 115 g mascarpone
– 225 g roomkaas
– 85 g poedersuiker, gezeefd
– 2 limoenen, sap en rasp

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een vierkant bakblik 22 cm of een rond equivalent in en bekleed het met bakpapier.

Klop de boter en suiker met de hand of in een keukenmachine tot een bleke luchtige massa. Klop het geel van de eieren er een voor een door, daarna ook de sinaasappelschil en het sinaasappelsap.

Roer er de gezeefde bloem en het bakpoeder door, doe de gemalen amandelen, walnoten, specerijen en geraspte wortel erbij en meng alles goed.

Klop in een aparte kom de eiwitten met een snufje zout stijf en spatel het schuim voorzichtig door het beslag. Schep het mengsel in de voorbereide bakvorm en zet hem ongeveer 50 minuten in de voorverwarmde oven tot het gebak goudbruin en gerezen is. Je kunt controleren of de taart gaar is door er een cocktailprikker in te steken. Als je hem er na 5 seconden uithaalt en hij schoon en droog is, is de taart klaar; als de prikker nog een beetje plakkerig is moet hij nog iets langer in de oven.

Laat de taart een minuut of tien afkoelen in de vorm, stort hem op een rooster en laat hem minstens een uur staan.

Meng alle ingrediënten voor het glazuur en smeer een royale laag op de taart. Strooi er een handjevol gehakte walnoten over.

NUTELLA CUP CAKES

Ingredienten:

 

  • 280 gr Nutella
  • 60 gr gewone bloem
  • 2 eieren

Alles goed mengen en een lepel in elke cupcake doen

15  minuten in de oven op 180 graden

Smakelijk !

20161214_093401_1481707268522
PETRA's PITTIGE PASTINAAK-WORTELSOEP
monika-grabkowska-444160

Ingredienten:

  • 400 gr pastinaak
  • 400 gr wortelen
  • 2 L kippenbouillon
  • 200 ml room
  • boter
  • 1 kl korianderpoeder
  • 1 kl chilipoeder
  • 1 kl kurkuma
  • 1 kl komijnpoeder
  • peper en zout
  • verse koriander voor de afwerking

Schil de pastinaak en de wortelen, snij ze in stukjes. Pel en snipper de uien. Fruit ze glazig in de boter en voeg de pastinaak en wortel toe. Laat even stoven.

Blus met de kippenbouillon en voeg de kruiden toe (behalve de verse koriander). Breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat nog 20 minuten sudderen.

Mix de soep, proef en kruid eventueel bij. Roer er de room door en bestrooi met verse koriander

BODDING VAN MAMA MAECK ARLETTE
Bodding_met_rozijntjes

Ingredienten:

  • 1,5 groot wit brood
  • 4 eieren
  • 400gr donkerbruine cassonade suiker
  • 250gr witte rozijnen
  • 250gr zwarte rozijnen
  • 1 soeplepel kaneel
  • 1 likeurglaasje bruine rhum (Négrita)
  • fondant chocolade voor de afwerking
  • neem het wit van 1 ½ groot brood (zonder korsten)
  • in water of zwarte koffie laten weken
  • het brood uitknijpen
  • brood mengen met :
    • 4 eieren
    • 400 gr donkerbruine cassonade suiker
    • 250 gr witte gedroogde druiven
    • 250 gr zwarte gedroogde druiven
    • 1 likeur glaasje bruine rhum (négrita)
    • 1 soeplepel kaneel
  • goed mengen
  • indien het deeg te vochtig of te plat is, een zakje pudding toevoegen.
  • In een bakvorm van ± 5cm hoog gieten (het gemakkelijkst in een springvorm)
  • Oven op 180° tot 200° voorverwarmen
  • 1u30 tot 2u00 laten bakken
    (de helft van de bakduur met zilverpapier bedekken om de korst niet te hard te laten aanbakken)
  • door middel van een staafje in het midden van de taart prikken en controleren of het deeg genoeg gebakken is. Indien er nog mengsel aan het staafje kleeft, laat het dan nog wat langer in de oven.
  • wanneer de taart nog heet is, fondant chocolade brokkelen, over het oppervlak verdelen. Wanneer de chocolade smelt, met een vork of spatel uitsmeren op bovenkant en zijkanten van de taart…en laten afkoelen.

Laat het maar smaken.